Рецепти та кулінарія

Найкращі рибні страви для святкового столу: прості та вишукані рецепти для незабутнього частування

Вітаю дорогі читачі. Рибу люблять багато і багато свят не обходиться без страв з риби. Багато можна говорити про користь риби для організму людини, суперечці немає. На момент написання статті, залишається все менше часу до Нового року.

Хоч рік приходить і Собаки, вона теж любить рибку. Так що давайте подивимося деякі страви з риби, кілька простих, але гарних рецептів. Постараємося показати рецепти прості, смачні і красиві, гідні святкового столу. Всі ці страви можна приготувати до будь-якого святкового столу. Включаємо фантазію, миємо руки і починаємо готувати.

Горбуша солона

Я її дуже люблю, це блюдо з риби ми завжди намагаємося на великі свята готувати. Крім цього, її можна не тільки прикрасити і подати на стіл, але і використовувати в салатах або бутербродах. Дуже смачно виходить, раджу всім. Готується дуже швидко і просто.

Порцій виходить приблизно 10 шт.

Нам знадобиться:

  • Горбуша – 1 кг;
  • Цукор – 2,5 столових ложки;
  • Сіль – 1,25 – 1,5 столових ложки;
  • Мелена паприка за смаком;
  • Насіння коріандру за смаком (за бажанням);
  • Кмин за смаком (за бажанням).

Крок 1

Рибу помити і випатрати. Ріжемо шматочками, як на смаження, але не товсто, за тонше потрібно.

Крок 2.

Тепер змішуємо сіль, цукор і спеції. Все добре перемішуємо.

Крок 3.

Тепер беремо миску, в якій будемо маринувати рибу. Висипаємо туди половину суміші. Зверху кладемо нашу рибу шматочками в один шар. Зверху посипаємо залишками суміші.

Якщо у вас виходить 2 шари риби, то суміш ділимо на 3 частини. Виходить 1/3 насипаємо на дно, потім шар риби, потім ще 1/3 суміші, потім риба і зверху залишки.

Якщо 3 шару, то суміш а 4 частини і за аналогією шарами насипаємо.

Крок 4.

Тепер накриваємо харчовою плівкою і в холодильник на добу, можна трохи більше. Після закінчення часу наше блюдо готове.

Риба в клярі

Так само дуже поширені страви з риби. У цьому рецепті ми використовуємо морського окуня, але по суті, можна будь-яку рибу так зробити. Готується все теж дуже швидко, але смачно і виглядає дуже красиво. на святковому столі.

Порцій приблизно 8 шт.

Інгредієнти:

  • Морський окунь – 1 кг;
  • Борошно пшеничне – 100 гр;
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки;
  • Лимон – 1 шт;
  • Яйце – 2 шт;
  • Сіль за смаком;
  • Перець чорний мелений за смаком;
  • Масло рослинне для смаження.

Крок 1.

Підготуємо рибу. Помиємо і почистимо. Нарізаємо на тонкі смужки. Солимо і перчимо і даємо настоятися 1 годину.

Крок 2.

Готуємо кляр. Збиваємо яйця з борошном до сметаноподібної форми. Посолити за смаком.

Крок 3.

Тепер наливаємо побільше олії в глибоку сковороду або невелику каструлю, нагріваємо. Після того, як масло нагрілося, опускаємо смужки в кляр і смажимо у фритюрі до злегка золотистого кольору. Після цього дістаємо і вмочаємо паперовим рушником, щоб прибрати зайве масло.

Тепер красиво прикрашаємо, наприклад зеленню і можна подавати як окремо, так і з гарніром.

Осетрина, запечена в духовці

Запечена осетрина – нежирна риба, володіє насиченим і незабутнім смаком. Це вишукане страви, на яке потрібно витратити годину часу. Страви з риби Осетрини вишукані і дуже смачні. Запечена Осетрина чудово прикрасить Ваш святковий стіл. До речі багато її готують саме на Новорічний стіл.

Кількість порцій виходить приблизно 5-6.

Інгредієнти:

  • Осетрина – 1 кг;
  • Яйце – 4 шт;
  • Лимон – 1 шт;
  • Сметана – 150 мл;
  • Вершкове масло – 2 столові ложки;
  • Оливкова олія – 2 столові ложки;
  • Оцет (розмариновий або бальзамічний) – 1,5 столових ложки;
  • Панірувальні сухарі – 100 гр;
  • Мелений мускатний горіх – 10 гр;
  • Сіль за смаком;
  • Перець за смаком;
  • Овочі будь-для прикраси (салат, огірок, зелень, перець болгарський).

Крок 1.

Добре промиваємо в холодній проточній воді.

При обробці Осетрини краще використовувати рукавички, так як можна поранитися і хворіти буде довго.

Чистимо від луски, від хвоста до голови. Видаляємо зябра, тельбухи. Черевце ретельно чистимо і промиваємо проточною водою.

Крок 2.

З риби потрібно видалити шкіру і шипи. Для цього, коли закінчуємо чистку, потрібно поставити велику каструлю на вогонь, налити воду. Розраховуємо так, щоб риба туди помістилася і не обпектися. Доводимо воду до сильного кипіння.

Тепер кладемо рибу в киплячу воду буквально на кілька секунд, потім різко обдаємо холодною водою. Так легко зняти шкуру і шипи.

Крок 3.

Тепер натираємо рибу сіллю і залишаємо на столі приблизно на 40 – 60 хвилин. Потрібно щоб риба дала сік.

Крок 4.

Поки риба стоїть, приготуємо соус. Потрібно зварити яйця. Після їх чистимо і відокремлюємо жовтки від білків. Нам потрібні тільки жовтки.

Розтираємо їх ложечкою або виделкою, додаємо сметану, мускатний горіх (мелений), панірувальні сухарі, вершкове масло і оцет. Все це ретельно перемішуємо до однорідної, жовтуватою маси.

Крок 5.

Після того, як риба дала сік, ставимо розігрівати духовку на 190ºС, змащуємо деко олією, кладемо пергамент і зверху кладемо рибу.

Тепер рясно рибу поллємо приготованим соусом. Так само зверху поливаємо оливковою олією і вичавлюємо половинку лимона. Ставимо в духовку на 20-30 хвилин.

Крок 6.

По готовності дістаємо рибу з духовки. Тепер готуємо блюдо для риби, викладаємо листя салату, акуратно її переносимо туди. Прикрашаємо овочами по Вашому смаку. Все готово, подаємо на святковий стіл.

Товстолобик в духовці цілком

Страви з риби дуже корисні, ось наприклад Товстолобик – це єдина прісноводна риба, яка має жир, як у морських риб. Риба дуже корисна, вона багата вітамінами і мінералами. Під час приготування використовуються овочіта цитрусові пустять сік і тим самим зроблять рибку більш соковитою, додадуть пікантний смак з тонкою кисленькой ноткою. Рецепт досить простий. Найскладніше – це очистити рибу.

Нам знадобиться:

  • Товстолобик цілком – 2,5 кг;
  • Лимон – 1 шт;
  • Апельсин ( або будь-цитрусовий) – 1 шт;
  • Солодкий перець – 2 шт;
  • Морква – 1 шт;
  • Помідори – 5 шт;
  • Петрушка – 2 – 3 гілочки;
  • Сіль за смаком;
  • Перець чорний мелений за смаком.

Крок 1.

Почистимо добре рибу від луски, нутрощів, видалити зябра. Внутрішню частину потрібно добре промити, черевце має бути чистим і світлим. Зверху робимо глибокі надрізи, на відстані приблизно 3 – 4 см один від одного. На одній стороні.

Крок 2.

Робимо суміш солі і перцю. Цим добре обтираем рибу зверху, всередині і всередині надрізів. Залишимо ненадовго в стороні, приготуємо гарнір.

Крок 3.

Беремо 1/2 1/2 лимона і апельсина. Нарізаємо тонкими півкільцями.

Перець очищаємо від насіння і плодоніжки, нарізаємо соломкою.

Моркву чистимо й нарізаємо тонкими кільцями.

Тепер помідор нарізаємо на невеликі часточки.

Готуємо лист, за бажанням можна змастити маслом. Кладемо туди приготовані овочі і цитрусові.

Крок 4.

Тепер повернемося до риби, в черевце кладемо гілочки петрушки і півкільцями залишився 1/2 апельсина. У надрізи кладемо тонкі скибочки залишився 1/2 лимона.

Фаршируємо рибу на деко і відправляємо

Крок 5.

Розігріваємо духовку на 180°С. На деко кладемо тушку товстолобика, на овочі. Відправляємо в духовку на 40-45 хвилин.

По готовності можна подавати на стіл, нарізаючи порційно і прикрашаючи овочами. Можна прикрасити тарілку овочами і цитрусами або одягають з дека, покласти рибу цілком, красиво прикрасити і поставити на святковий стіл. Страви з риби товстолобика виходять соковитими і дуже смачними.

Таким способом можна приготувати практично будь-яку рибу.

Рибні палички

Дані страви з риби дуже подобаються дітлахам, на святковому столі буде якраз до речі, виглядає красиво і апетитно, ну просто пальчики оближеш. З даних інгредієнтів вийде приблизно 4-5 порцій.

Нам знадобиться:

  • Філе будь-якої білої риби – 450 гр;
  • Крупа манна – 1/2 їдальні ложки;
  • Лимон – 1 шт;
  • Оливкова олія – 1 столова ложка;
  • Петрушка (зелень) за смаком;
  • Сіль за смаком;

Крок 1.

Філе у нас вже готове, нарізаємо скибочками завтовшки приблизно 2 див. Включаємо духовку на 200 º с. Готуємо деко застеляємо його фольгою.

Крок 2.

Натираємо цедру половини лимона. Змішуємо манку, цедру і дрібно січену зелень петрушки. Це буде паніровка.

Крок 3.

Обвалюємо філе в паніровці і викладаємо на деко. Скроплюємо оливковою олією і солимо за смаком.

Крок 4.

Випікати в духовці протягом 20 хвилин. По готовності можна подавати на стіл з часточками лимона. Так само подаємо з будь-яким гарніром і можна використовувати з будь-яким соусом.

Хе з риби – класичний корейський рецепт

Страви з риби по азіатським рецептами дуже смачні і гострі. Правильно приготовлений салат Хе сподобається всім і дуже красиво виглядає на святковому столі. Підійде будь-яка не кістлява риба. Сьогодні приготуємо з форелі. Вийде приблизно 6-7 порцій.

Нам знадобиться:

  • Свіжа риба – 1 кг;
  • Цибуля ріпчаста – 2-3 шт;
  • Часник – 5-6 зубчиків;
  • Оцет 70% – 2-3 столові ложки;
  • Соєвий соус за смаком;
  • Червоний гострий перець (сухий або свіжий) за смаком;
  • Зелень кінзи за смаком (можна використовувати суху з зірою).

Крок 1.

Для початку відокремлюємо м’ясо риби від хребта і кісток. Шкіру знімати не потрібно, щоб м’ясо не розвалилося. Після маринування шкіра стає дуже м’якою.

Крок 2.

Нарізаємо філе на невеликі шматочки-смужки. По ширині беремо приблизно 3 див. Тепер потрібно підібрати посуд з кришкою, що щільно закривається. Кладемо туди нашу рибу.

Крок 3.

Тепер рибу додаємо 2-3 столові ложки 70% оцту.

Краще використовувати оцтову кислоту, маринуватися риба буде швидше. Якщо використовувати столовий оцет, то маринуватися риба буде 12 годин.

Ретельно перемішуємо рибу. Тепер щільно закриваємо кришку і залишаємо маринуватися. Якщо кислоту використовували, то риба буде готова через 35-40 хвилин. Якщо столовий оцет, то залишаємо на ніч. Протягом всього часу кілька разів перемішуємо рибу.

Крок 4.

Поки риба маринується, чистимо й нарізаємо цибулю кільцями або півкільцями.

Часник так само почистимо і наріжемо тонкими кільцями.

Тепер поріжемо перець чилі маленькими шматочками. Його можна взагалі не додавати якщо не любите. Або використовувати сухий солодкий для запаху і смаку.

Зелень також дрібно дрібно порубаєте або якщо суха, можна потовкти, подрібнити і перемішати.

Крок 5.

Перевіряємо рибу. Вона повинна стати світліше. Щоб перевірити промаринувалася риба, візьмемо найбільший шматочок, надрежем і подивимося всередині. Якщо вона там такого, світлого кольору як зверху, то все готово, якщо темніше, то потрібно залишити ще маринуватися.

Крок 6.

По готовності риби, до неї додаємо порізану цибулю, при цьому трохи потріть в руці. Потрібно щоб цибуля дав сік. Туди ж додаємо часник, перець, спеції. Полити соєвим соусом до смаку. Спробувати на сіль, якщо необхідно, посолити. Все ретельно перемішуємо.

Залишаємо салат в холодильнику ще хвилин на 40 – 60, періодично перемішуючи. По готовності подаємо на святковий стіл.

Фарширована оселедець «Калейдоскоп»

На сьогодні це фінальний рецепт із серії страви з риби. Така закуска дуже добре прикрасить будь-який святковий стіл. Робиться все досить швидко, і виходить дуже смачно і красиво.

Інгредієнти:

  • Оселедець слабосолона – 1 шт;
  • Морква – 1 шт;
  • Яйце – 1 шт;
  • Цибуля ріпчаста червоний – 1/2 цибулини;
  • Солодкий болгарський перець (будь-якого кольору) – 1/2 шт;
  • Зелень – кілька гілочок;
  • Желатин – 15 гр;
  • Сметана – 200 гр;
  • Огірки мариновані – 1-2 шт;
  • Лимонний сік – 1/2 чайної ложки;
  • Сіль за смаком;
  • Перець за смаком.

Крок 1.

Для початку ставимо отвариваться моркву і яйця. Поки варяться, рибою можна зайнятися.

Крок 2.

Оселедець добре промиваємо і чистимо. Нам потрібно лише 2 шматочка філе, отделаем хребет і кісточки по можливості.

Крок 3.

Тепер варену моркву, яйця, болгарський перець і червоний ріпчаста цибулю нарізаємо невеликими кубиками. Зелень так само подрібнюємо.

Огірочки нарізаємо пластинками, тобто розрізаємо вздовж.

Крок 4.

Тепер заливаємо желатин кип’яченою водою і ставимо на водяну баню до повного розчинення. На 15 гр желатину потрібно приблизно 40 мл води. Потім злегка остиглий желатин змішуємо зі сметаною. Тепер у цю масу додаємо порізані кубиками овочі і яйця. Додаємо лимонний сік, солимо і перчимо за смаком. Добре все перемішуємо.

Крок 5.

Тепер беремо харчову плівку, на неї викладаємо один шматочок нашого філе. На неї виливаємо 1/2 желатиново-сметанною маси з овочами.

Зверху кладемо пластини огірка. Зверху виливаємо другу половину маси і кладемо зверху другу половинку філе оселедця.

Після цього разом з харчовою плівкою загортаємо в рулет. Кладемо в холодильник до повного застигання.

Тепер можна діставати, нарізати шматочками, прикрасити зеленню і подавати на святковий стіл.